Aktivitete

Deklaratë për shtyp

Sot më datë 02.09.2016 në Ambjentet e Drejtorisë së Përgjithshme të Arkivave u bë prezantimi i Drejtorit të ri të Arkivave z. Ardit Bido nga Sekretari i Përgjitshëm i Kryeministrisë z. Engjell Agaçi dhe ish drejtori z. Gjet Ndoj. Gjatë këtij prezantimi me stafin e DPA-së u falenderua ish-Drejtori z. Gjet Ndoj për punën e zhvilluar deri tani në përmisimin rrjetit arkivor në Shqipëri, i cili pati dhe rastin të bënte një përmbledhje të gjithë punës së DPA-së gjatë drejtimit prej tij. Më pas e mori fjalën z. Bido i cili paraqiti projektin e tij për përmisimin në vazhdim të punës dhe proceseve në Drejtorinë e Përgjithshme të Arkivave. Ky projekt ka në themel të tij tri aspekte kryesre, rritjen e sigurisë, modernizimin e arkivave dhe rritjen e interesit ndaj arkivave.

image-0-02-01-3441bfea13d2ed6c02f33c5fffb56936e09bd6efc7e96b422237766f4efa80bb-V

Momente nga prezantimi i Drejtorit të ri të Arkivave

 

CV e z. Ardit Bido

Ardit Bido ka mbrojtur gradën «Doktor i Shkencave» në Marrëdhënie Ndërkombëtare në Universitetin e Tiranës, lëmë në të cilën ka kryer edhe studimet Master. Ciklin e parë të shkollës së lartë e ka përfunduar për Gazetari në të njëjtin universitet. Punimet akademike përfshijnë studime të botuara në revista shkencore brenda e jashtë vendit, kumtesa të referuara në konferenca kombëtare e ndërkombëtare, si edhe dy monografi: “Kisha Ortodokse Shqiptare: një histori politike (1878-1937)” dhe “Koncesioni editorial i medias shqiptare”.

Ardit Bido ka një përvojë disavjeçare në shtypin e shkruar dhe mediat audiovizive, përfshi drejtimin e redaksive të lajmeve të «TV Ora News», gazetës «Standard», gazetës «Kombëtare», etj. Po ashtu, ai ka menaxhuar departamentet e komunikimit të disa institucioneve akademike, shtetërore dhe private. Prej vitit 2012, është pedagog pranë Departamentit të Gazetarisë të Universitetit të Tiranës dhe pranë Universitetit Metropolitan Tirana. Ai ka pasur angazhime publike dhe komunitare, përfshi drejtimin e disa organizatave rinore, pjesëmarrjen në borde drejtuese universitare e kërkimore dhe zgjedhjen si nënkryetar i Këshillit Bashkiak të Njësisë nr. 9 në Tiranë.

Ardit Bido ka ndjekur një seri kursesh e trajnimesh profesionale lidhur me komunikimin dhe marrëdhëniet ndërkombëtare të organizuara nga NATO, Ambasada Amerikane në Tiranë, etj., në Shqipëri, Belgjikë, Luksemburg, Serbi, e disa vende të tjera. Përveç gjuhës amtare shqipe, zotëron gjuhët angleze e greke dhe ka njohuri të gjuhëve italiane e franceze. Ardit Bido është lindur në Sarandë më 20 korrik 1987 dhe është babai i një vajze, Deas.

photo(1)

Drejtori i Përgjithshëm i Arkivave, z. Ardit Bido

-

Më datë 27 korrik 2016, në Drejtorinë e Përgjithshme të Arkivave, kreu një vizitë zyrtare Konsulli i SHBA-së në vendin tonë, z. Marcus Johnson, i shoqëruar nga zv. Konsullja e SHBA-së,  znj. Rayna K. Farnsworth. Ata u pritën  në mënyrë të përzemërt nga Drejtori i Përgjithshëm i Arkivave, z. Gjet Ndoj, i cili u shprehu kënaqësinë për këtë vizitë. Z. Ndoj, pasi i informoi mbi shtrirjen dhe funksionimin e rrjetit arkivor në Shqipëri, u ndal veçanërisht në legjislacionin mbi arkivat, si një pikë kyçe dhe mjaft e rëndësishme e administrimit të rrjetit arkivor shqiptar. Ligji për arkivat e vë Drejtorinë e Përgjithshme të Arkivave në statusin e liderit për monitorimin dhe orientimin e duhur në drejtim të ruajtjes, përpunimit dhe shfrytëzimit të dokumenteve arkivore. Një aspekt i rëndësishëm në rritjen e transparencës dhe shërbimit ndaj qytetarëve është dhe shkurtimi i afatit kohor për marrjen e informacionit të kërkuar nga Drejtoria e Përgjithshme e Arkivave, nga 90 ditë në 12 ditë. Gjithashtu, z. Ndoj theksoi se prioritet i Drejtorisë së Përgjithshme të Arkivave mbetet modernizimi dhe dixhitalizimi i dokumentacionit, si një premisë e rëndësishme për ruajtjen dhe vitalitetin e dokumenteve origjinale si dhe për shërbimin më të shpejtë ndaj qytetarëve. Z. Ndoj vuri në dukje se ndikimi i Ambasadës Amerikane ka qenë përcaktues në reformën në sistemin e drejtësisë, një reformë e kërkuar nga qytetarët. Shqipëria do të shpëtojë nga pengmarrësit dhe gjithçka do të shkojë në drejtimin e duhur, e shqiptarët do të ngrenë atë që duan e meritojnë realisht, në përputhje me standartet e vendeve më të zhvilluara, përfshirë SHBA-në dhe Bashkimin Europian, Z. Johnson, pasi pyeti mbi dokumentacionin që ruhet në Drejtorinë e Përgjithshme të Arkivave, e përgëzoi z. Ndoj për përkushtimin e tij në fushën e arkivave dhe u shpreh i gatshëm për vijimin e bashkëpunimit të mëtejshëm mes dy vendeve. Takimi u përshkua nga një frymë mjaft e ngrohtë dhe miqësore.

image-0-02-01-caf60a734281d8619438f747a4d1d7ef390cfd05e3aef29f1d5fce103efcfb51-V

Më datë 28 korrik 2016, Drejtori i Përgjithshëm i Arkivave, z. Gjet Ndoj, me ftesë të Ambasadorit të Republikës Islamike të Iranit në vendin tonë, z. Abdol Majid Mozafari, zhvilloi një vizitë zyrtare në këtë Ambasadë. Z. Ndoj u prit në mënyrë të përzemërt nga z. Mozafari, i cili, pasi i shprehu kënaqësinë për këtë vizitë, e falenderoi për inkurajimin e frymës së bashkëpunimit dhe komunikimit që është vendosur tashmë mes dy institucioneve, jo vetëm në fushën arkivore. Z. Ndoj e përgëzoi gjithashtu z. Mozafari për kontributin e tij në këtë drejtim, duke e vënë theksin në rolin e tij të veçantë lidhur me bashkëpunimin arkivor midis Drejtorisë së Përgjithshme të Arkivave të Republikës së Shqipërisë dhe Bibliotekës Kombëtare e Arkivave të Republikës Islamike të Iranit. Tema kryesore e bisedimeve u përqendrua rreth nënshkrimit të marrëveshjes dypalëshe të bashkëpunimit arkivor, e cila do të përbëjë një risi në këtë fushë dhe në planin më të gjerë, edhe në marrëdhëniet mes dy vendeve tona. U diskutuan edhe disa nga detajet e mundshme të kësaj marrëveshjeje, ku padyshim vend të veçantë zë shkëmbimi digjital dokumentar. Në këtë kuadër, të dy bashkëbiseduesit theksuan trashëgiminë dhe vlerën e lidhjeve historike mes dy popujve tanë, të cilat kanë nevojë të promovohen dhe t’u bëhen të njohura jo vetëm studiuesve përkatës, por edhe publikut të gjerë. Z. Mozafari u angazhua personalisht për përmbylljen e fazës finale të nënshkrimit të marrëveshjes, gjë e cila u vlerësua shumë nga z. Ndoj. I gjithë takimi u përshkua nga një frymë mjaft e ngrohtë dhe miqësore.

image-0-02-01-c60918c7e94cf396015d2ee378b692ad120d03cfdcd39290941cfc4a4d1f52de-V

 

Inspektimi i transferimit të AShV Berat në mjedise të reja.

Në datën 06.07.2016 Drejtori i Përgjithshëm i Arkivave z. Gjet Ndoj inspektoi përfundimin e procesit të transferimit të Arkivit Shtetëror Vendor Berat në mjediset e reja. Gjatë këtij inspektimi, Drejtori i DPA u shoqërua nga z. Ilir Bello Drejtor i Drejtorisë së Inspektimit dhe Trajnimit në DPA, z. Armando Boçe përgjegjës i sektorit të Digjitalizim dhe Audiovizual në Arkivin Qendror Shtetëror dhe znj. Nertila Boka specialiste e financës në Drejtorinë e Financës dhe Shërbimeve Mbështetëse në DPA.

Inspektimi nisi me vizitën që ju bë mjediseve të vjetra ku kishte qëndruar AShV Berat. Më pas u vazhdua me mjediset e reja të cilat ndodhen në qendër të qytetit ndryshe nga mjediset e vjetra të cilat ndodheshin në periferi të qytetit gjë që krijonte vështirësi për qytetarët e këtij qarku. Këto mjedise të reja ju nënshtruan një faze të parë restaurimi e cila krijoi kushtet e mjaftueshme për të pritur sasinë e dokumentave të AShV Berat. Grupi i inspektimit u  njoftua se gjatë transportimit të dokumentave nuk kishte patur as humbje dhe as dëmtime në dokumentacion.

 

Më datë 1 korrik 2016, në Drejtorinë e Përgjithshme të Arkivave, kreu një vizitë zyrtare Ambasadori në detyrë i prezencës së OSCE-së në vendin tonë, z. Robert Uillton. Ai u prit në mënyrë të përzemërt nga Drejtori i Përgjithshëm i Arkivave, z. Gjet Ndoj, i cili i shprehu kënaqësinë për këtë vizitë të tij. Z. Ndoj, pasi e informoi z. Uillton mbi shtrirjen dhe funksionimin e rrjetit arkivor në Shqipëri, u ndal veçanërisht në legjislacionin mbi arkivat, si një pikë kyçe dhe mjaft e rëndësishme e administrimit të rrjetit arkivor shqiptar. Z. Ndoj theksoi rëndësinë e përshtatjes së legjislacionit arkivor shqiptar në përputhje me atë të Bashkimit Europian, duke marrë parasysh sfidat e reja me të cilat përballen arkivat në përgjithësi, siç përbën krijimi dhe ruajtja e dokumentit elektronik. Në këtë kuadër, z. Ndoj i parashtroi z. Uillton kërkesën e tij për një asistencë të mundshme nga ana e përfaqësisë së OSCE-së në Shqipëri, në vazhdën e kontributeve mjaft pozitive të prezencës së OSCE-së në Shqipëri. Z. Uillton, duke vlerësuar përkushtimin e Z. Ndoj në këtë drejtim, u shpreh i gatshëm për ofrimin e asistencës së mundshme dhe për ndërmarrjen e nismave konkrete në këtë drejtim. Takimi u përshkua nga një frymë mjaft e ngrohtë dhe miqësore.

 

Vizita në Tiranë e Drejtorit të Arkivit Shtetëror të Republikës së Maqedonisë, z. Filip Petrovski.

Më datë 30 qershor 2016, në Drejtorinë e Përgjithshme të Arkivave, kreu një vizitë zyrtare Drejtori i Arkivit Shtetëror të Republikës së Maqedonisë, z. Filip Petrovski. Në këtë vizitë, z. Petrovski shoqërohej nga Ambasadori i Republikës së Maqedonisë në vendin tonë, z. Stojan Karajanov si dhe nga Përgjegjësja për Çështjet Konsullore në Ambasadën e Republikës së Maqedonisë, znj. Emrije Mustafi. Ata u pritën përzemërsisht nga Drejtori i Përgjithshëm i Arkivave, z. Gjet Ndoj, i cili, pasi u uroi mirëseardhjen, i shprehu z. Petrovski kënaqësinë për këtë vizitë të tij të parë në Tiranë si dhe atë të  ritakimit të tyre, pas marrëveshjes së nënshkruar në Shkup në nëntor të vitit të kaluar e pas takimit rajonal të mbajtur po në Shkup, në prill të këtij viti. Z. Petrovski, pasi i shprehu z. Ndoj kënaqësinë për këtë ritakim, theksoi se mbajtja e eventit të prillit përbën padyshim një sukses ballkanik lidhur me ndjekjen e një politike të përbashkët rajonale në fushën arkivore. Duke u fokusuar më pas tek fryma e bashkëpunimit aktual midis dy institucioneve respektive, z. Petrovski nënvizoi energjinë mjaft pozitive që ekziston në këtë drejtim, duke e veçuar si një shembull të shkëlqyer bashkëpunimi. Z. Ndoj i parashtroi z. Petrovski gatishmërinë e tij për fillimin e procesit të shkëmbimit të specialistëve respektivë, që do të shoqërohet më pas me shkëmbimin dokumentar në formë digjitale. Z. Petrovski u shpreh gjithashtu se ky proces duhet të fillojë në një kohë sa më të shpejtë, si pjesë themelore e marrëveshjes së përbashkët. I gjithë takimi u përshkua nga një frymë mjaft e ngrohtë dhe miqësore.

Vizita e Ambasadorit Republikës së Maqedonisë në Shqipëri, z. Stojan Karajanov në Drejtorinë e Përgjithshme të Arkivave

Më datë 16.6.2016, Drejtori i Përgjithshëm i Arkivave, z. Gjet Ndoj, priti për një vizitë zyrtare Ambasadorin e Republikës së Maqedonisë në Shqipëri, z. Stojan Karajanov. Pasi i uroi mirëseardhjen  z. Karajanov, z. Ndoj shprehu kënaqësinë për nivelin shumë të mirë të bashkëpunimit arkivor në mes të të dyja vendeve, i konkretizuar ky me marrëveshjen e bashkëpunimit ndërmjet dy institucioneve, nënshkruar në nëntor të vitit 2015, në Shkup të Maqedonisë. Gjithashtu, z. Ndoj theksoi rëndësinë e themelimit të Shoqatës Arkivore për Evropën Juglindore, në aktivitetin e mbajtur në Shkup, në Prill të këtij viti, si një faktor shumë të rëndësishëm për ndërmarrjen e nismave të përbashkëta rajonale në fushën arkivore.

Karajanov shprehu kënaqësinë për nivelin e deritanishëm të bashkëpunimit arkivor, duke e vënë theksin në shkëmbimin e dokumentacionit dhe grupeve të specialistëve respektivë nga të dyja institucionet. Më tej, z. Ambasador përcolli përshëndetjet e Drejtorit të Arkivit Shtetëror të Republikës së Maqedonise, z. Filip Petrovski, duke shprehur dëshirën e tij për një vizitë pune në Drejtorinë e Përgjithshme të Arkivave të Shqipërisë. Z. Ndoj e mirëpriti me kënaqësi këtë kërkesë, si një hap të rëndësishëm në përcaktimin e detajeve konkrete të bashkëpunimit arkivor ndërmjet dy vendeve.


Më datë 7 qershor 2016, në Drejtorinë e Përgjithshme të Arkivave, kreu një vizitë zyrtare ambasadori i Federatës Ruse në vendin tonë, z. Aleksandër Karpushin. Ambasadori u prit nga Drejtori i Përgjithshëm i Arkivave, z. Gjet Ndoj, i cili, pasi i uroi mirëseardhjen, i shprehu kënaqësinë për këtë vizitë kaq të rëndësishme në kuadrin e rivendosjes së bashkëpunimit arkivor midis Drejtorisë së Përgjithshme të Arkivave dhe Shërbimit Arkivor Federal të Rusisë. Z. Ndoj bëri një prezantim të shkurtër të marrëdhënieve shqiptaro-ruse, si dhe të bashkëpunimit arkivor ndër vite, duke shprehur dëshirën dhe domosdoshmërinë e riaktivizimit të këtij bashkëpunimi tepër të rëndësishëm për të dyja vendet respektive. Nga ana e tij, z. Karpushin theksoi rëndësinë e rifillimit të bashkëpunimit arkivor, duke e parë këtë si një premisë për nxitjen e mëtejshme edhe në fusha të tjera të marrëdhënieve dypalëshe. Ai shprehu gatishmërinë e tij të plotë për të kontribuar në këtë drejtim, duke e vënë theksin në ndërmarrjen e hapave konkrete mes dy institucioneve përkatëse. Drejtori i Përgjithshëm i Arkivave, z. Ndoj, e falenderoi z. Karpushin për gatishmërinë e treguar dhe shprehu angazhimin e tij të plotë për rifillimin sa më të shpejtë të bashkëpunimit arkivor me Shërbimin Arkivor Federal të Rusisë. Takimi u përshkua nga një frymë mjaft e ngrohtë dhe miqësore.


Marrëveshje bashkëpunimi midis Drejtorisë së Përgjithshme të Arkivave dhe fondacionit universitar “Françesko Solano”, Kozenca,  Itali.

Në kuadër të një ftese të ardhur në adresë të Drejtorisë së Përgjithshme të Arkivave nga Fondacioni Universitar “Françesko Solano”, Drejtori i Përgjithshëm i Arkivave, z. Gjet Ndoj, kreu një vizitë pune në Kozenca të Italisë (Kalabri), nga dt. 26-29 maj. Qëllimi kryesor i kësaj vizite kishte të bënte me nënshkrimin e një marrëveshjeje bashkëpunimi në fushën arkivore midis dy institucioneve, gjë e cila u realizua në ambientet e Universitetit të Kalabrisë, më datë 27 maj. Kjo marrëveshje synon shkëmbimin e dokumentacionit me interes reciprok në mes të të dyja institucioneve, me theks të veçantë promovimin dhe evidentimin e trashëgimisë kulturore panshqiptare, sidomos për sa i përket kërkimeve dhe studimeve mbi botën arbëreshe. Në ditët vijuese, Drejtori i Përgjithshëm i Arkivave, z. Gjet Ndoj, vizitoi disa komuna me popullsi arbëreshe si dhe mori pjesë në aktivitetet e organizuara me këtë rast.


Zhvillohet seminari mbi  “Krijimin, evidentimin, klasifikimin si dhe shërbimin e ruajtjen e dokumenteve”

Nga data 3.5.2016 deri më datë 20.5.2016 në Drejtorinë e Përgjithshme të Arkivave u zhvillua seminari trijavor mbi “Krijimin, evidentimin, klasifikimin si dhe shërbimin e ruajtjen e dokumenteve”, me pjesëmarrjen e 41 punonjësve të sekretari-arkivave të institucioneve qendrore, drejtorive të përgjithshme, agjensive kombëtare, qendrave spitalore universitare etj. U mbajtën rreth 30 orë leksione, u përfshinë 17 tema dhe morën pjesë 14 lektorë nga Drejtoria e Përgjithshme e Arkivave. Përveç anës teorike, rëndësi iu dha edhe anës praktike, së cilës iu kushtua një javë e tërë. Pjesëmarrësit treguan një interesim dhe përkushtim të vazhdueshëm në përvetësimin e njohurive, sidomos përsa i përket anës praktike, e cila u pa si shumë frytdhënëse. Në fund të seminarit secilit prej pjesëmarrësve iu dha certifikata përkatëse në praninë e Drejtorit të Përgjithshëm të Arkivave z. Gjet Ndoj.


Vizita e delegacionit të Drejtorisë së Përgjithshme e Arkivave të Republikës së Turqisë

Nga data 26 deri më 28 prill,  Drejtoria e Përgjithshme e Arkivave të Shqipërisë priti një delegacion nga Drejtoria e Përgjithshme e Arkivave të Republikës së Turqisë, e përfaqësuar nga z. Ugur Unal, Drejtor i Përgjithshëm dhe nga z. Sebahattin Bayram, N/Drejtor i Përgjithshëm.

Objekti i kësaj vizite ishte diskutimi konkret për të thelluar bashkëpunimin ndërmjet dy institucioneve respektive. Ky bashkëpunim ka nisur me marrjen e 56 regjistrave nga Fondi i Tahrireve, i cili është një nga fondet më të rëndësishme që ruhen në Arkivat Osmane të Stambollit dhe që ka të dhëna për historinë e shqiptarëve dhe Shqipërisë.

Gjatë bisedimeve midis dy Drejtorëve u vendos hartimi i një projekti të përbashkët dhe ngritja e një grupi pune prej 3-4 specialistësh osmanologë nga Arkivat e Turqisë, të cilët do të bëjnë një përmbledhje të gjendjes së dokumentacionit në gjuhën osmane që ruhet në AQSH.


Momente nga aktiviteti i promovimit të Fjalorit të Termave Arkivore në Tiranë 

Nënshkrimi i Marrëveshjes së Bashkëpunimit midis Drejtorisë së Përgjithshme të Arkivave të Shqipërisë dhe Arkivave Kombëtare të Hungarisë

Në datat 28-02.03.2016 Drejtori i Përgjithshëm i Arkivave, z. Gjet Ndoj, me ftesën e tij priti në një vizitë pune në Drejtorinë e Përgjithshme të Arkivave një delegacion nga Arkivi Kombëtar i Hungarisë të përfaqësuar nga Drejtoresha e Përgjithshme e Arkivave Kombëtare të Hungarisë znj Zsuzsanna MIKÓ dhe nën Drejtori, z. Csaba SZABÓ. Objekti i kësaj vizite ishte nënshkrimi i Marrëveshjes së Bashkëpunimit midis dy institucioneve arkivore. Kjo marrëveshje konsiston në këmbimin e dokumenteve me rëndësi historike për të dy vendet.

Gjatë kësaj vizite në Tiranë, delegacioni hungarez, pa nga afër proceset e ruajtjes së dokumenteve në Arkivin Qendror Shtetëror, shërbimin e tyre për publikun dhe studiuesit si dhe mënyrën e restaurimit të dokumenteve.

 

Promovimi i botimit “Fjalor i Termave Arkivore”, në Prishtinë


Me datë 22 dhe 23 shkurt 2016 Drejtoria e Përgjithshme e Arkivave të Shqipërisë në bashkëpunim me Agjencinë Kombëtare të Arkivave  të Kosovës, promovuan punimin e përbashkët “Fjalor i Termave Arkivore”. Ky fjalor është rezultat i një pune disa mujore të një grupi specialistësh nga të dy vendet. Gjatë prezantimit fjalën e morën z. Gjet Ndoj Drejtor i Përgjithshëm i Arkivave të Shqipërisë dhe z. Ramë Manaj Drejtor i Agjencisë Kombëtare të Arkivave të Kosovës. Pjesëmarrës në këtë promovim ishte dhe Ambasadori i Republikës së Shqipërisë në Kosovë, z. Qemal Minxhozi i cili përshëndeti këtë aktivitet. Gjithashtu nga grupi i punës për punimin e këtij fjalori u shpjeguan shkurtimisht, përmbajtja dhe përdorimi i këtij fjalori.

Me rastin e prezantimit të Fjalorit u prezantua dhe një ekspozitë  e përbashkët me dokumente nga Shqipëria dhe Kosova.

 

Vizitë pune në Arkivin e Dokumenteve Osmane të Stambollit


Nga data 02 – 05.02.2016 një delegacion i Drejtorisë së Përgjithshme të Arkivave, kryesuar nga Drejtori i Përgjithshëm Z. Gjet Ndoj, Z. Ilir Bello Drejtor i Drejtorisë së Inspektim-Trainimit  dhe Z. Ermal Nurja, specialist-arkivist (osmanolog), me ftesë të Drejtorit të Përgjithshëm të Arkivave të Turqisë Z. Ugur Unal, zhvilloi një vizitë pune në Arkivin e Dokumenteve Osmane të Stambollit.

Qëllimi i vizitës ishte shkëmbimi i dokumenteve nga të dyja palët në formë elektronike. Gjatë bisedimeve me palën turke, që kryesohej nga Drejtori i Përgjithshëm i Arkivave të Turqisë z. Ugur Unal dhe nën Drejtori i Përgjithshëm z. Sebahattin Bayram u ra dakort që të kryhen modalitetet e nevojshme, që edhe me mbështetjen e TIKA-s të fillohet nga puna nga të dyja palët. U ra dakort që pas një vizite të Drejtorit të Përgjithshëm të Arkivave të Turqisë në Tiranë, të dy palët të dërgojnë ekspertët përkatës, që të njohin gjëndjen e dokumenteve dhe rrugët për këmbime reciproke të tyre.

Gjithashtu u bënë vizita në sektorë të ndryshëm të Arkivit të Dokumenteve Osmane, ku u panë nga afër proceset e punës në restaurim, përgatitje të dokumenteve për digjitalizim, digjitalizimin e tyre, shërbimin në sallë etj.

Nga kjo vizitë, u mundësua marrja e mijëra dokumenteve me Rëndësi Historike Kombëtare, që tashmë ruhen në Arkivin Qendror Shtetëror. 

Më konkretisht për detajet e natyrës së dokumenteve, Drejtori i Përgjithshëm i Arkivave, z. Ndoj do të informojë publikun, javën e ardhshme nëpërmjet një konference për shtyp.


Takim me Ambasadorin e Kanadasë në Romë z. Peter Mc Govern

Më datë 15.01.2016 pranë Drejtorisë së Përgjithshme të Arkivave , z. Gjet Ndoj, Drejtor i Përgjithshëm zhvilloi një takim pune me z. Peter Mc Govern, Ambasador i Kanadasë në Romë, me kërkesën e këtij të fundit. Z. Peter Mc Govern, shoqërohej nga znj. Anita Baidwan, Këshilltare për marrëdhëniet tregtare si dhe Konsulli, z. Elton Harito.

Qëllimi i kësaj vizite ishte mundësia për një bashkëpunim midis Drejtorisë së Përgjithshme të Arkivave të Republikës së Shqipërisë dhe Bibliotekës Kombëtare dhe Arkivave të Kanadasë.

Ambasadori Mc Govern, u njoh nga afër pasurinë dokumentare që ruhen në arkivat shqiptare ka dokumente shumë të rëndësishmë si kodikët, fermanët, dorëshkrime arabe e perse, praktikën e punës arkivore etj.


Nënshkrimi i marrëveshjes së bashkëpunimit midis Drejtorisë së Përgjithshme të Arkivave dhe Komunitetit Mysliman

Në kuadër të frymës së bashkëpunimit institucional më datë 11.12.2015 në Drejtorinë e Përgjithshme të Arkivave, Drejtori i Përgjithshëm z. Gjet Ndoj dhe Kryetari i Komunitetit Mysliman të Shqipërisë, z. Skënder Bruçaj, nënshkruan një Marrëveshje Bashkëpunimi, midis dy institucioneve.

Kjo marrëveshje ka si qëllim bashkëpunimin e dy Institucioneve për t’i siguruar Komunitetit Mysliman mundësinë e dixhitalizimit të dokumenteve arkivore të KMSH që ndodhen në fondin arkivor të AQSH.


Nënshkrimi i marrëveshjes së bashkëpunimit me Arkivin Shtetëror të Republikës së Maqedonisë

Në datën 6 nëntor 2015 një grup përfaqësuesish të Drejtorisë së Përgjithshme të Arkivave kryesuar nga Drejtori i Përgjithshëm z. Gjet Ndoj zhvilluan një vizitë zyrtare në mjediset e Arkivit Shtetor të Republikës së Maqedonisë, ku u pritën nga Drejtori i Arkivit z. Filip Petrovski. Qëllimi i vizitës ishte firmosja e Marrëveshjes midis dy institucioneve në shkëmbimin e materialeve dokumentare. Gjatë vizitës gjithashtu u diskutua edhe mbi bashkëpunimin e Institucioneve Arkivore të Europës Jug-lindore, diskutim që ka nisur që me takimin në Rekjavik të Islandës ku u zhvillua Konferencëa e III-të Ndërkombëtare e Arkivave.


Pjesëmarrja në Konferencën Vjetore të Këshillit Ndërkombëtar të Arkivave.

Konferenca vjetore e Këshillit Ndërkombëtar të Arkivave, i zhvilloi punimet këtë  vit në Rekiavik (Islandë) më datat  28-29 shtator 2015. Tema e kësaj konference ishte: Evidenca, Siguria dhe e Drejta Civile. Në këtë konferencë, Drejtoria e Përgjithshme e Arkivave u përfaqësua nga Drejtori Përgjithshëm, z. Gjet Ndoj dhe Përgjegjësi i Sektorit të Digjitalizimit dhe Audio-Vizual, z. Armando Boçe.

Gjatë kësaj konference përfaqësuesit e DPA u takuan me disa nga drejtorët e përgjithshëm të Arkivave të Ballkanit. Ky takim shërbeu si një nisje bashkëpunimi midis këtyre Institucioneve arkivore. Pjesëmarrës në takim ishin Drejtori i Përgjithshëm i Arkivave të Shqipërisë, Kryeshefi i Agjencisë Kombëtare të Arkivave Kosovë, Drejtori i Arkivit Kombëtar të Malit të Zi, Drejtori i Arkivit të Maqedonisë dhe Drejtori i Arkivit të Bullgarisë.

 

Recent Posts